Avdelning hälsa

Introduktion
Näringsintag

Lägre gifthalt

Fetter

Hjärt- och
kärlsjukdomar

Färre sjukdomar

Vegankost

Föllingeprojektet

Referenser
 
Hjärt- och kärlsjukdomar

Vegetarisk/vegansk kost minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar [4]. Det beror på att den innehåller mindre farligt mättat fett och kolesterol. Kolesterol är ett fettliknande ämne som både bildas i kroppen och tillförs via mat. Det mättade fettet i kosten höjer kolesterolvärdet. Fettet transporteras runt i blodet av små fettkulor. Det finns två sorters fettkulor. En sort heter LDL och transporterar kolesterol till blodkärlen. Där reagerar kolesterolet med andra ämnen och bildar en tjock massa på insidan av blodkärlet. LDL påskyndar åderförkalkningen och kallas därför för "det onda kolesterolet". Som tur är finns det också "det goda kolesterolet", kallad HDL. Det gör tvärtemot LDL och transporterar istället bort kolesterol från blodkärlen till levern där det bryts ner. Studier visar att goda fetter som linfröolja kan sänka skadligt LDL kolesterol med upp till 65%. Det är ett bättre resultat än vad många mediciner kan uppnå. Samtidigt som LDL sänks, kan t ex linfröolja höja det nyttiga HDL kolesterolet.

Hjärt- och kärlsjukdomar står för ca 50 procent av alla dödsfall i Sverige, och är därmed vår vanligaste dödsorsak[5]. Genom att äta vegetarisk mat minskar man risken för att drabbas. Ät mer grönsaker och frukt. De innehåller en typ av fibrer som sänker kolesterolvärdet. Framförallt gäller det fibrer i ärtor och bönor. En minskning av det mättade fettet kommer förutom hjärtsjukdomar också minska risken att drabbas av övervikt och vissa sorters cancer (bl a bröst- och tjocktarmscancer).

Det finns idag mycket forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom det är den vanligaste dödsorsaken. Forskare har bl a kunnat kartlägga att förekomsten av kranskärlssjukdommar är ca 25 procent lägre hos vegetarianer jämfört med icke-vegetarianer[6].