Recept

 
Introduktion
Frukost
Lunch och middag
Soppor
Smårätter
Såser
Festmat
Efterrätter
Pastejer och pålägg
Julmat
Bröd
Kakor och godis
Drycker
 
Vegetarisk julmat

Jultomtar En del av recepten nedan är "imitationer" av kött och har valts därför att de är förvånansvärt smaklika. Testa själv! Förutom julrätterna på den här sidan kan vi tipsa om falafel och vegburgare - färdiga eller hemmagjorda och stekt sojakorv. Många recept på andra avdelningar tycker vi mycket väl platsar på julbordet och därför förekommer några av recepten här även på andra avdelningar.

Bovetesylta
Bovetesylta
1 dl krossat bovete
3 dl vatten
1/2 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1/2 tsk mald kryddnejlika
1/2 krm cayennepeppar eller chilipulver

Hacka löken. Blanda alla ingredienserna och koka 5 minuter under omrörning. Tag bort lagerbladet och häll bovetesyltan i en vattensköljd form. Den stelnar på några timmar.

Nötstek
Nötstek
1 gul lök
25 g mjölkfritt margarin
3,5 dl blandade nötter (t ex cashewnötter, valnötter och jordnötter)
100 g (ca 3 skivor) grahamsbröd
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl vatten
1/2 dl svartvinbärssaft
1/2 tsk malda enbär
2 krm vitpeppar
1/2 tsk salt

Hacka löken och fräs den i margarinet tills den är genomskinlig. Mixa nötterna och brödet fint tillsammans i en mixer. Koka upp vatten, svartvinbärssaft och buljong. Rör ner alla ingredienser och blanda väl. Häll ner allt i en smord ugnsfast form och strö över ströbröd. Grädda 30 minuter i 200 grader tills ytan är guldbrun.

Janssons frestelse Janssons frestelse

7-8 stora potatisar
2 gula lökar
2 dl sojamjölk
2 msk tamari (även kallat shoyu, sojasås)
75 g tartex eller annan vegetabilisk pastej
dill
örtsalt

Hacka löken. Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt margarin och täck bottnen på formen med löken. Riv potatisen grovt och lägg den över löken varvat med dill och örtsalt. Gör såsen genom att mixa sojamjölk, tamari och tartex. Häll såsen över den rivna potatisen. Gratinera 50 minuter på 225 grader. Täck eventuellt formen med lock de sista 15 minuterna.

Tofupaj
Tofu	paj
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
300 g naturell tofu
250 g hackad spenat eller mangold
4-5 msk tomatpuré
2 msk vatten
salt
örtkryddor
3-4 tomater
3 soltorkade tomater

Blanda ihop degen och kläm ut den i en pajform. Förgrädda degen 10 minuter i 225 grader. Fräs vitlöken i olivoljan och tillsätt sedan strimlad tofu, spenat, tomatpuré, vatten och kryddor. Låt småputtra 5 minuter och häll sedan fyllningen i pajen. Gratinera med skivade tomater och solrostorkade tomater. Grädda 20 minuter i 225 grader.

"Chillisill"

1 aubergine
1 vitlöksklyfta
2 dl soja- eller havregrädde
1 tsk sambal oelek
3 msk chilisås

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, tills strimlorna blir mjuka och sladdriga. Var försiktigt så att de inte blir till mos. Låt strimlorna rinna av. Pressa vitlöksklyftan och rör ihop den med de övriga ingredienserna. Blanda såsen med auberginestrimlorna.

"Senapssill"
'Senapssill'
1 msk senap
2 tsk socker
1/2 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
1 röd lök
1 ättiksgurka/saltgurka
1 aubergine (alternativt 1 squash)

Skala och skär aubergine i strimlor (filéer). Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga. Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden och häll såsen över auberginen. Garnera slutligen med gurka och rödlök.

Rödbetssallad
Rödbetssallad
6-8 rödbetor
1 gul lök
1 äpple

Sås:
1 paket sojagrädde (2,5 dl)
1,5 dl olja
1 msk citronsaft
1 msk vinäger
1 krm ättika (24%)
2 msk senap
1 msk sirap
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt

Koka rödbetorna i ca 20-60 min beroende på storleken och hur späda de är (vinter-rödbetor behöver kokas längre än de på sommaren). Låt rödbeterna svalna och skär dem sedan i tärningar. Hacka löken och stek den eventuellt för att få en mildare rödbetssallad. Skär äpplet i tärningar. Såsen görs enklast i en mixer eller matberedare, men kan också vispas förhand. Häll i ingredienserna i den ordning som de står i. Blanda sedan ner rödbetorna, löken och äpplet. Servera rödbetssalladen kall.

Morotslåda Morotslåda
En traditionell julrätt i Finland

2,5 dl vatten
1 dl råris
1 kg morötter
3 msk sojagrädde
salt

Koka råriset i vattnet enligt anvisningarna på paketet (ca 45 minuter). Skala och koka morötterna i saltat vatten tills de har blivit mjuka. Mosa eller mixa morötterna, råriset och sojagrädde. Smaksätt med salt och örtkryddor. Grädda 45 minuter i 200 grader.

Potatissallad
Potatissallad
10 medelstora potatisar
1 gul lök
1/2 dl finhackad gräslök

Sås:
1 paket sojagrädde (2,5 dl)
2 dl olja (helst neutral olja)
1 msk pressad citron
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm ättika (24%)
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk senap
1 msk sirap
1 krm cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka potatisen och låt den svalna. Hacka under tiden löken och bryn den i olja. Häll sojagrädden i en bunke och vispa kraftigt samtidigt som du långsamt häller i oljan. Häll sedan i den pressade citronen och vispa lite till. Häll i resten av ingredienserna och vispa ihop. Skär potatisen i kuber, blanda med löken och häll på såsen. Krydda med salt och peppar och strö över den hackade gräslöken. Låt gärna stå kallt en stund före servering.

Kikärtspaté Kikärtspaté

4 dl kokta kikärtor
1 dl solrosfrön
2 stora gula lökar
100 g tartex
3 tsk vegetabilisk buljongkrydda
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk örtkryddor
5 dl grovt riven morot
1 dl hackad persilja

Mixa kikärtor, solrosfrön och lök. Blanda med övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Grädda i en timme och tio minuter på 200 grader långt ner i ugnen i en smord form.

Vita bönor i senapssås Vita bönor i senapssås

3 dl kokta vita bönor
4 msk stark och söt senap
1 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
1,5 tsk örtsalt
2 krm peppar
ev hackad rödlök

Blötlägg och koka bönorna enligt paketets anvisningar. Vispa ihop såsen, tillsätt oljan i en smal stråle under vispningen. Blanda i bönorna och låt stå kallt en stund för servering. Rödlök är en läcker garnering till senapssåsen.

Julens favoritpålägg
Julens favoritpålägg
2 dl malda nötter, t ex mandel eller hasselnöt
1 dl bovetemjöl
3 dl vatten
4 msk citronjuice
1 rå potatis
1/2 gul lök
1 morot
1 msk tamari (även kallat shoyu, sojasås)
1 tsk havssalt
1/2 tsk smulad basilika
1/2 tsk timjan

Mixa alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Smaka av och krydda eventuellt med mer tamari. Häll smeten i en ugnsfast form och baka 45 minuter i 125 grader.

Linsröra- och tomatsmörgåspålägg

Linsröra- och tomatsmörgåspålägg 3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl gröna linser
1,5 dl rapsolja
3 msk vinäger
3 pressade vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
2 krm salt
1 gul lök

Koka linserna i vattnet och grönsaksbuljongen enligt tidsangivelsen på paketet (20-30 minuter). Häll av vatten och låt linserna svalna. Blanda olja och vinäger i en skål. Blanda ner pressad vitlök, svartpeppar och salt. Hacka löken och blanda ner den tillsammans med linserna. Bred linsblandning på smörgåsar och lägg på skivad tomat. Mycket smakrikt och nyttigt. Eventuellt kan också linsröran mixas.

Risgrynsgröt (4 port)

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
7-8 dl sojamjölk eller havremjölk
ev 1 bit hel kanel

Koka upp grötris, vatten och salt. Rör om och koka ca 10 minuter på svag värme utan omrörning. Tillsätt sojamjölken och eventuellt en hel bit kanel. Rör om och koka upp på nytt. Låt gröten svälla på låg värme under locket utan omrörning. Om gröten är för tunn så låt den svälla ytterligare. Om den är för tjock så späd med mer sojamjölk och rör om.

Lussekatter

50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin
5 dl sojamjölk
1 g saffran (2 påsar)
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och blanda i socker och salt. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sojamjölken och värm blandning till 37 grader (fingervarmt). Krossa saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Blanda ner saffranet i vätskan (på så sätt blir bröden gulare). Häll sedan vätskan över jästen. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen 5-10 minuter. Låt jäsa 40 minuter. Baka ut degen och forma till kringlor. Lägg på en plåt och jäs åter i ca 20 minuter under bakduk. Pensla lussekatterna med sojagrädde. Grädda mitt i ugnen 5 minuter på 250 grader.

Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka
100 g mjölkfritt margarin
2,5 dl socker
0,75 dl sojagrädde
1,5 dl sojamjölk
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
2 tsk kanel

Smält margarinet och låt det svalna. Blanda socker och sojagrädde. Tillsätt sojamjölken och margarinet. Rör till sist i mjölet blandat med bakpulvret och kryddorna. Smörj en form med mjölkfritt margarin och strö den. Häll ner smeten och grädda 45 minuter i 175 grader.

Apelsinris

risgrynsgröt
smält tofu line vaniljglass
finhackade apelsiner
ev lite vaniljsocker

Rör ihop ingredienserna. Garnera eventuellt med apelsinklyftor.

Kola Kola

100 g mjölkfritt margarin
1 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk brunt farinsocker
ev lite vaniljsocker

Rör ihop allt i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka 6-7 minuter på svag värme. Rör hela tiden så att smeten blandas väl och ej bränns. Häll smeten i en oljad långpanna. När den stelnat, men ej härdat så skär och klipp kolan i bitar med en oljad kniv och sax. Svep in kolabitarna i smörpapper eller häll smeten i knäckformar.